Åh en sån huvudvärk



Fy så mitt huvud värker just nu!
Devin vaknade klockan 6.40 imorse, vilket i sig inte är såå supertidigt, men efter en natt med väldigt osammanhängande sömn känns det på att kliva upp den tiden. Har även en förkylning i kroppen som stör!
   Tog just en ipren så jag hoppas känna mig lite bättre snart iallafall, skall även försöka sova lite sen när Devin sover.

Just nu sitter vi i soffan under en filt och kikar på Playhouse Disney, hoppas att Devion somnar snart.
   Sen idag skall vi åka in mot stora staden, ska möta upp Cissi, leta mig en almanacka (Så jag får liite ordning på dagarna iallafall) leta present till Oscar sen ska jag lämna över Devin till Martin som skall åka hem, därefter åker jag och vovven till Djurmagazinet, där ska jag bada honom. Han är i STORT behov av ett bad just nu. Måste även ringa en veterinär och höra vad det kostar (På ett ungefär) att ta bort tandsten.

NU ska vi leka lite med ett lock sen förhoppningsvis sova.
Hej med er

Tävla tävla tävla ;)



Jag tävlar om ett presentkort värt 300:- hos
Ljuvating i Nikitas blogg
Tävla HÄR du också!

Uppdatering




Ville bara lugna er alla med att det är bra med oss. Det var "bara" min ångest som spökade igårkväll!

Tävling igen





"Jag är med o tävlar om ett presentkort värt 300kr från RaffiGiraffi hos Tant Ulrika. Var med o tävla du oxå!"



Tävling hos Nikita



Jag tävlar om en black eller white edition från Elodie details
i Nikitas blogg
Tävla HÄR du med!

Jobbig kväll



Ikväll är en jobbig kväll vad gäller min kära fobi.
Till råga på det är Martin i Birsta och repar. Ångesten är hög!

Jag hade tänkt skriva om min fantastiskt roliga fredagskväll, men p.g.a. dessa omständigheter orkar jag inte för tillfället. Återkommer om det vid ett annat tillfälle.
Ville bara tala om att jag ej glömt bort er helt!

Tidig kväll, hoppas jag!



Hej och Hå.

Förut ikväll/eftermiddags packade jag ner Devin i hans pulka och så gick vi ner till Farmor&Farfar (+Faster såklart) devin tyckte det var riktigt roligt att åka pulka och han satt så duktigt hela vägen, å andra sidan hade han nog inte tagit sig någonstans om han ens hade velat, jag hade packat in honom i så mycket kläder och filtar.
           På vägen hem spottade han ut nappen, men som tur var märkte jag det bara efter några meter, så det var bara att vända och vi hittade den snabbt. Sista biten innan vi kom hem satt han och pratade på som en tok, Dadadadadada, mamamamama, bababababa, gagagagaga, det får man höra hela dagarna nuförtiden. Han är så go lillskiten vår!

Jag tog en par bilder, dem blev dock inte så bra, jag satte nämligen en reflexväst över honom också, och den reflekterade blixten såpass att man knappt ser något annat. Lägger in dem imorgon iaf, har inte tid nu.

Nu ska jag plocka undan lite skräp här nere, hänga tvätt, göra upp eld och sen ska jag sova.

Imorgonbitti sticker jag hemifrån klockan 8.00, då bär det av till min mormor, där skall jag lämna av Devin för att sedan bege mig till Unga Vuxna, där ska jag börja min resa till ett något bättre psyke ;) Får hoppas att det inte tar allt för lång tid, men det hänger ju på mig. Hua.. Om det ändå kunde vara upp till någon annan än just MIG, vad skönt det kunde vara att bara säga; Gör mig frisk. Men nej det funkar dessvärre inte så. Det är JAG som måste göra mig frisk, skit också!

Efter hjärnskrynklaren åker vi till Matforsbadet, där skall det simmas och plaskas för fulla muggar. Ska bli roligt att se vad Devin tycker om att bada. Han har ju aldrig gjort det förut. Jag har ju köpt en "badring" åt honom som skall med imorgon, ska bli så kul så =)



Nu måste jag hänga tvätt.
Godnatt!

Kalvfrikadeller



Dem ser himla läskiga ut dem där frikadellerna, har kikat på dem flera gånger i barnmatshyllan, men aldrig vågat köpa en burk. Men idag tog jag mig i kragen och köpte en burk, Devin fick äta kalvfrikadeller med potatis till lunch, skulle haft lite morot eller ärtor också, men det blir nästa gång, han var så trött nu så jag fick skynda mig att få i honom nånting överhuvudtaget innan han somnade.

NU sover han och jag skall försöka mig på att städa litegrann! Ser förjävligt ut här hemma nu, men jag har verkligen ingen ork alls att ta itu med skiten, mitt huvud är helt slutkört, måste lägga mig ännu tidigare på kvällarna, jag klarar inte att kliva upp klockan 6-7 när jag lägger mig vid 22.30-23.00 Får sikta in mig på 21-22 tiden istället. Lite tråkigt, men vad gör man inte ?!

Idag skrev Martin teoriprov för C (Han klarade det) och medans han gjorde det for jag på ICA Maxi och handlade mat för denna veckan. Jag hade gjort en budget som innebar att jag har 500kr/vecka att handla för. Det sprack redan nu, 819:- gick kalaset på. Men jag tröstar mig med att det var en hel del basvaror som behövde inhandlas, samt blöjor, tandkräm, tvål.. Ja ni vet, sånna saker. Förhoppningsvis är det inte så mycket sådant nästa vecka. Det enda jag kommer på just nu är sköljmedel och tandborstar. Men hoppas det inte blir så mycket mer.

Har sett att många andra gjort det, så då gör jag det också;

Veckans Matlista

Idag:
Pyttipanna
Fredag: Tacos
Lördag: ------- (Bröllop)
Söndag: Fläskfilé m. morötter och potatis i ugn.
Måndag: Kyckling, Ris & Grönsaker
Tisdag: Blomkål, skinkstuvning och Potatis
Onsdag: Fisk i foliepaket med Potatis
Torsdag: Pannkaka med sylt som jag fick av Farmor igår (Drottningsylt)

Sen blir det en ny planering efter det. Men så långt har vi inte kommit ännu, vet bara att nån dag blir det spagetti och köttfärssås =)


Det var det, nu ska jag städa lite inne på toan och se om tvättmaskinen gått färdigt ännu. Har TONVIS med tvätt, fy och usch!

Trött idag också



Devin vaknade 06.45 imorse, vilket var bättre än igår och i förrgår, men på ett sätt var det sämre, jag menar; Han somnade ju bra mycket senare igår. Han blir på så sjuhelsikes dåligt humör mitt på dagen när han inte sover ut ordentligt. 
  
Nu ska Devin snart få frukost, sen ska vi klä på oss och bege oss mot babysången. Är lite lur på att åka till min farmor idag, var så längesedan vi träffades nu och så skulle jag behöva hämta lite pärer. Får se hur jag gör.
Nu: Blanda gröt till Devin!

Inte mycket på hjärtat



Nej som rubriken lyder har jag inte mycket på hjärtat.
Jag är trött och behöver sova, men först skall jag se på nyaste Desperate Housewives

Imorgon står babysång på agendan, sen vet jag inte ritkigt vad vi tar oss för, borde väl stanna hemma. Har ju rännt omkring både igår och idag (Var hem till Pappa och Lena idag efter ÖF, fick god mat och umgås ett tag, trevligt trevligt!)
Devin somnade först 20.30 ikväll, hoppas att han sover längre imorgonbitti också, men det lär han väl inte göra om man skall se till statistiken.

jaja, NU: Desperate, SEN: Sängen!

Svar på kommentar, samt dammsuga hunden?!


Postat av: Tezz-a

Såg att ni lagt ut på blocket ang. parning. Tyvärr känner jag ingen med s.b. tik. Men hopps ni hittar nån så ni får en valp. Sedan, väljer ni en hona eller hane att behålla?

Svar: Halloj! Har inte din blogg så jag svarar här.
Japp vi lade ut honom, eller rättare sagt hans "tjänster" på blocket igårkväll, 2 personer har redan hört av sig, en med blandras och en renrasig. (Men det är en Berner Sennen vi har, inte Sankt Bernard) Roligt =)
Vi är nog faktiskt inte intresserade av en Bernervalp i nuläget. Får se, man kan ju ändra sig, men just nu är vi på jakt efter en liten hund som sällskap till Rambo. Men OM vi skulle välja att behålla en valp tar vi en hane.



(Det GÅR inte att stänga av kursivfunktionen, bara så ni vet)

Jag försökte dammsuga av hunden lite förut, gick inge bra, kan inte förstå varför?! ;)
   Jag borstade nämligen av honom lite och mycket löshår satt kvar i pälsen, ju mer jag borstade desto mer hår blev kvar. Ville inte att han skulle ruska av sig allt inomhus så jag tog fram min Ergo Rapido, dessvärre höll han bara på att kacka i pälsen av rädsla när jag närmade mig med den. Slutade med att jag fick dammsuga nedervåningen istället, blev alldeles fullt i hår =(

Devin vaknade till förut, han grinade inte utan jag hörde hur han småpratade i babyvakten, så jag gick upp och kikade på honom, då satt han upp i spjälsängen och såg klarvaken men förvirrad ut. Så jag lade ner honom på kudden igen, och han somnade genast om. Söta unge!

Tänk vad måna roliga huvudbonader dem har på IKEA, blev seriöst sugen på att köpa den svarta "bi-masken" till Devin, ingen aning om när den skulle användas, men han var ju så otroligt söt i den. Tårthatten skulle jag vilja att han hade på sig då han fyller 1år =)





6.15



Ja, imorse tyckte Devin visst att det var en bra idé att vakna klockan 06.15, kan inte begripa var han får alla sina geniala ideer ifrån ;)

Inte nog med det, utan inatt hade han världens utbrott, när jag skulle lägga mig och sova vid halv tolv-tolv så kollade jag till honom, såg att han låg i en väldigt konstig ställning med ansiktet ner i kudden, armar och ben åt tillsynes helt fel håll, så jag la över honom på sidan. Det skulle jag inte ha gjort, han blev helt vansinnig och gallskrek. Det lät precis som om han hade väldigt ont (Vilket han iof. kanske hade efter att ha legat på det viset) han skrek till klockan var nästan 1, och inte ens då sov han ordentligt. han fick sova med oss inatt men han har legat och sparkat, spänt sig, försökt sätta sig upp i sömnen.. Ja han har varit alldeles trynvild =)
    Vi misstänker dock att det var tänderna som bekymrade honom, han tuggade nämligen frenetiskt på nappen hela tiden, och då jag "kliade>" honom i munnen tycktes det bli bättre för en stund. Stackarn, att han alltid ska ha det så jobbigt när det är tänder på G.


Nu ska jag blaska av mig lite för att sedan bege mig till Matfors!

Skit H&M


Jag hittade precis 2 superbra rabattkoder á 50kr styck.
Jag packar mig en varukorg med fina grejjor, går till kassan och där blir det UNKNOWN_ERROR.. Vilket skit.. !

Jag också...



Ja så åkte ju jag med på den förbannade magsjukan.. Natten till Torsdag närmare bestämt. Mer om det behöver ni inte veta =)

Men en sak som jag VILL berätta, är att på fredag ska jag till psykologen för lite KBT - Kognitiv Beteendeterapi. Inte en dag för tidigt! Skall fråga honom om han vet av någon hypnotisör, jag har nämligen, via ett annat forum för just emetofober, kommit i kontakt med en tjej vars psykolog remitterade henne till en hypnotisör som sysslade med fobi-behandlingar. Hon tyckte att det hjälpte henne mycket, dock ingen WOW effekt, det tar ju några gånger och sen måste man jobba på egen hand också, men det är ju helt klart värt att testa!


Igår lämnade vi Devin till hans Farmor och Farfar sen stack vi ut och åkte lite på nyskotern. Vi hade riktigt trevligt, var upp på Klacken en sväng och tittade på utsikten också. Sen på kvällen hälsade vi på Kent&Inger, trevligt trevligt.

Idag har mamma, Ulf och Linnea varit här, dem hade med sig mat som vi åt allihopa! Tack för det!

Imorgon skall jag, Sanna och Sara åka till Matfors och kika på Pysens rea, den börjar tydligen imorgon, synd bara att jag inte har så mycket som en krona att handla för, men men.. Så är det såhär i slutet av månaden!


NU måste jag fixa till mammapenningen för denna månad.. Ojoj! Har helt glömt det!

Tsunamin



Jag har suttit och tänkt på den en stund nu. Och som alltid då jag tänker på den så kommer jag att tänka på min skolkamrat Carolina, som ännu inte hittats. Tycker att det känns så overkligt på något vis, jag menar.. Före jullovet fanns hon där och allt var i sin ordning, sen var hon bara borta. Knepig känsla!

Vi var väl inte direkt kompisar, men vi var heller inte inte kompisar på något vis.

Äsch, nog funderat över detta. Man blir bara mer deprimerad. Nu ska jag ta min mp3 och gå och lyssna på Mammas Nya Kille innan jag somnar!
Tack Tomas för torrenten ;)

8-månaderskontrollen



Den var väldigt snabbt avklarad. Ingen läkarundersökning som jag trodde, utan han bara vägdes, mättes också mätte man huvudomfånget.
Allt såg jättebra ut, bortsett från det faktum att han fått mina tår = Nageltrång!

Vikt: 9150gr
Längd: 72cm

Efter kontrollen gick vi in till tandsköterskan och fick oss en tandborste. Men vi håller oss till den vi har för tillfället, den är både mindre och mjukare, och definitivt roligare för Devin att hålla i.
Vi brukar göra så att först borstar jag hans tänder ordentligt, sen får han "borsta" dem ett litet tag. Vi har ju borstat tänderna i några månader nu (4 månader för att vara exakt) så han börjar bli rätt van =) Men han är nog mest förtjust i tandkrämen faktiskt, haha! Bamsetandkrämen är god =)

Ny skoter, kanske.. Förhoppningsvis.. Troligast!



På fredag skall vi till Härnösand och förhoppningsvis byta in Martins F5:a till en "familjeskoter".. Hehe!
Det är en -09a som ännu befinner sig i en kartong/låda.
Skall bli roligt att ha en skoter som vi kan åka på allihopa utan att tränga ihop sig så förbannat. Får ont i varenda kroppsdel då vi åker lite längre sträckor med Arcticen, nu blir det minsann andra bullar med värme i handtagen och ryggstöd =) Sen att den inte går lika bra som den Martin har nu, det spelar ingen större roll, är ju roligare då alla kan åka.

Förhoppningsvis nya skotern
Klicka för att se nästa bild


Gamla skotern:


Flytande Godis




I helgen då jag pratade med Sjukvårdsrådgivningen tipsade hon mig om ProViva (Min mage var verkligen ur form, tror jag också hade magsjuka, fast bakvägen.. Ja, ni vet) och när vi va på Ica sist hade dem den inte, men idag fanns den där, vi köpte Skogsbär, och jag säger då det.. Flytande Godis! Finns en risk att jag blir beroende av denna himmelska dryck! SÅ god är den!


Bada


Nu skall Devin ner i baljan. Tro mig det behövs sannerligen! Är väl diverse kropsvätskor intorkade på stackarn nu.

Sen när han har badat kanske han tar och somnar lite, då kan jag passa på att duscha! Men mest troligt är nog att han somnar vid 10.30-11.00 (Igår somnade han 9.30 och sov till 12.00, sen somnade han 13.30 och sov till 15.40, har ALDRIG hänt att han sovit så länge förut. Men han behövde väl sova kan jag tro)

Vilken liten fis va? =)

Huu



Åh Jisses vad trött jag är! Devin vaknade strax efter 7, jag har nog inte vaknat riktigt än. Ikväll måste jag verkligen lägga mig i rimlig tid. Men det är bara det att det är så skönt att sitta uppe och se på tv och bara slappna av när alla sover och allt är lugnt, vill passa på att ta det lugnt då, men det är nog bara att inse faktum att jag inte orkar det =(

8 månaderskontroll
Idag skall Devin på 8-månaderskontroll på BVC, då kommer även tandläkaren och ska prata lite om barns tänder. Detta ser vi fram emot, har suttit inne sen i Fredagseftermiddag.

Nu ska jag fånga in min lilla "åma" som far omkring på golvet och gå och byta blöja på honom.

Unga Vuxna



Glömde skriva att jag har talat med Enheten för Unga Vuxna idag, dem skall gå igenom mitt ärende imorgonbitti. Se om det finns någon psykolog som lämpar sig till mitt problem och se när denne personen kan tänkas ha tid att träffa mig. Lär få gå minst en gång i veckan i början, skönt. Men jag lär behöva lite hjälp med barnpassning på dumma tider, vi får väl se hur det går med den saken!

På torsdag ska jag ringa dem igen och höra vad dem kommit fram till, om jag fortfarande står på väntelista tänker jag åka in dit, lägga mig på golvet och vägra gå därifrån förrän jag är tilldelad en psykolog. Så det så!!




Jag och Martin låg och pratade lite nu ikväll innan han somnade, drömde oss bort till den dagen jag är botad från fobin (åtminstone det mesta av den) Devin får syskon, jag har ett jobb och vi bygger ut huset.
   Fast då den dagen kommer har man väl en massa andra bekymmer, varför är vi aldrig nöjda?

Jaja, blir jag bara kvitt den här skiten som uppehåller mina tankar för tillfället så kan jag skatta mig lycklig. Jag menar; Jag har en underbar man, och tillsammans har vi världens finaste lilla onge. Egentligen saknar vi ingenting!

Försöker fånga kulor i förmiddags innan granen åkte ut! Blev dock ledsen då han körde rätt in i granen och fick ett barr i munnen.

Fynd


Idag har jag fyndat från Ellos!
Handlade 9 artiklar och betalar inte ens 450kr.

Till köket köpte jag: Bågkappa till ena fönstret, kanallängder samt vanlig kappa till andra fönstret, paradhandduk samt en löpare i denna serie:


5 Meter av detta tyget (Till Devins rum, vet dock inte VAD det ska bli, men kanske kuddöverdrag eller något!)
5kr/meter

Detta myggnätet. Det skall hänga ovanför Devins spjälsäng i sommar.
25kr


Sist men inte minst, eller jo det är dem nog också..
(Har ingen bild på dessa)  Köpte panelgardinstänger, 2 uppsättningar. 25kr/2st

Utbyggnad



Jag och Martin satt och diskuterade en framtida utbyggnad av vårt hus.
Här ser ni skissen:



Fint va?! Hahaha..!! Utbyggnaden är alltså till vänster på bilden, det kommer att bli 2 nya rum.
Men än så länge är detta endast en dröm. För att förverkliga den behöver jag ett jobb med ordentlig inkomst. Och i dessa tider vet man väl aldrig hur det kommer gå med den saken!

Grattis min lilla älskling



Idag blir Devin 8 månader.
Klockan 16.14 i eftermiddag var det alltså exakt 8mån sedan jag fick upp honom på bröstet. Lillfisen min!
Alla säger jämt: "Ujujuj vad tiden går fort" och just p.g.a. att alla säger så hela tiden tar man det inte på riktigt allvar. Men faktum är att tiden går faktiskt alldeles för fort..
   Igår såg jag en liten nyfödd på tv, vill ha en sån liten igen. Eller såhär är det: Jag vill ha tillbaka Devin då han var nyfödd, men bara för en dag eller två. För hur det än är, är det väldigt skönt att kunna sätta ner honom och ge honom lite saker att leka med så roar han sig själv ett tag. Man glömmer lätt hur jobbigt det kunde vara att ha en miniliten bebis, men i ärlighetens namn tyckte jag inte att det var särskillt jobbigt. Det var väl de 2 första veckorna som var lite jobbiga, eftervärkar, avslag, dåligt med sömn med mer. Men efter det ar det mesta gått som en dans faktiskt. Hittills har det mest varit ett nöje att vara mamma. (Med undantag för denna helgen)

Man har så himla bråttom hela tiden, jämt blickar man framåt; Ska han inte krypa snart? Ska han inte säga Mamma snart? Ska han inte gå snart? Ska han inte..
  Jag vill lära mig att stanna upp och njuta av NUET!
Han är ju faktiskt världens underbaraste lilla barn NU! Har varit ända sen han kom till världen och kommer alltid att vara, varför tar man inte vara på detta nu, nej istället väntar man hela tiden på nästa steg! Jisses..


Pappas Pojke

Lite bättre



Jag känner mig faktiskt lite bättre nu.
Men det är nog läge att ringa Unga Vuxna imorgon ändå.

Jag har nu legat och läst en halv hälgebok, en stor tjock en som vi beställde med jultidningarna. Underbart bra. Jag fullkomligt älskar den serien. Har dock (Och jag använder mig utav ordet dock, för det finns inget positivt i detta) insett likheten mellan Edvin och Martin.. Hua ligen!

Psykiatrin



Imorgon är det jag som ringer psykiatrin igen!
Jag vet inte vad det är med mig, tror jag håller på att hamna i en depression eller liknande. Känner bara att jag vill grina hela tiden. Det går liksom inte över. Ingenting känns roligt! Tårarna bränner liksom heela tiden!
Jag måste få hjälp. Att man ska måsta må såhär.. Hua!

Kanske är det som Martin säger: Man ska inte avla på sjuka djur.....
(Han syftar då på det faktum att vi skaffat Devin trots att jag är som jag är när det gäller magsjuka, men jag inbillade mig faktiskt att det skulle bli bättre. Om något så har det blivit sämre.)

Nej, nu ska jag ha hjäp. Jag har stått på väntelista i över 1.5år, nu väntar jag inte längre. Imorgon ringer jag och tjatar på dem och talar om att jag blir sämre!

Såhär kan man se ut en söndagkväll efter en fruktansvärd helg..:


Jag känner mig precis lika tom och uttryckslös som jag ser ut... (Och blek och jävlig)

En av mina egenheter



Jag vet inte om jag berättat om det förr, men jag tror jag gjort det..
   -När jag är nervös (Mår illa) äter jag tandkräm! Inga mängder alls, mest bara så jag får smak i munnen. Jag finner att det lindrar illamåendet för en liten stund.
  Behöver jag påpeka att det gått åt en hel del denna helgen?

Ofta blir jag nervös och mår illa kvällstid, vilket ett tag innebar att jag alltid tog upp tandkrämstuben med mig till sängen. Martin blev emellertid vansinnig på detta tilltag, då han inte kunde hitta den på mornarna (Vill gärna sova med den under kudden, haha) Så då köpte jag två olika tandkrämer, en till mig och en till oss. Men när vår tandkräm tog slut gick vi in på min, sen har det inte blivit att jag skaffat mig någon ny. Mest av snålhet antar jag. Men för nån månad sedan då det var extra jobbigt ett tag hittade jag en liten burk med lösögonskugga i, en skugga jag ej gillade så mycket, så jag tömde ur den, kokade burken och fyllde den med tandkräm. Perfekt!! =)
Nu har jag alltid tandkräm vid sängkanten och Martin slipper bli galen på mig på mornarna.
  Och förmodligen tycker ni att jag är helt knäpp i huvudet, men vet ni?! Det bjuder jag på!

(Det duger med tuggummi också, men inte vilket som helst, måste vara stark mint. Fruktsmaker förvärrar bara illamåendet)






Detta tillsammans med en underhållande bok eller tidning får mig att slappna av en hel del när jag är nervös och mår illa! (Jag mår illa då jag blir nervös, när jag mår illa blir det andra världskriget i min hjärna, som tror att jag är magsjuk)


Det har blivit rätt mycket 91:an och Hälge nu i vinter!

Informativ text om min fobi!



Till alla er som har läst mina tidigare inlägg om att jag är rädd för Devin osv. osv. och förmodligen inte förstår ett dugg, denna texten är till er. Men även till min familj och närstående. Kanske kan ni få lite bättre insikt om vad jag går igenom vareviga vinterkräksjukesäsong (November-April) 
Jag vet nämligen att många inte tar en på allvar när man säger att man är "rädd" för magsjuka, de begriper inte djupet av exakt hur hemskt man tycker att det är. MÅNGA vet inte ens att det är en erkänd fobi. Så läs gärna detta:


(Ni som även läser Malins blogg slipper, det är nämligen därifrån jag stulit texten)

Kräkfobi, illamåendefobi, (bacillskräck?) är vanligt förekommande och rangordnas enligt en brittisk sammanställning som 5 eller 6 i vanlighet bland fobierna. Trots detta är den okänd, få läkare och terapeuter känner till kräkfobi. För andra fobier finns väl utarbetade metoder för bot, beteendeterapi och kognitiv terapi brukar fungera bra.

Kräkfobi däremot lyder delvis andra lagar och är också ofullständigt förklarad. Sannolikt påverkas den som har kräkfobi av ett område i hjärnan som är kopplat direkt till överlevnadsinstinkten. Den katastrofberedskap som emetofobikern utsätts för kan inte påverkas på samma sätt som vid andra fobier, vilka brukar kunna släckas ut. Kräkfobin påverkar föreställningar och kropp och en ström av katastrofbilder och katastroftankar aktiveras till ett varnande flöde. Detta har sannolikt haft ett överlevnadsvärde från evolutionens synpunkt. I dag, med vårt skyddade liv, är detta varnande flöde dock inte funktionellt. Andra fynd talar för en sårbarhet för illamående som orsakas av en neurofysiologisk svaghet med en överkänslighet för sådant som kan ge balansproblem på knappt märkbar nivå.


En vanlig attityd från närstående och även professionella är att den drabbade är besvärlig och pjoskig och med lite god vilja skulle kunna skärpa sig. Få, förutom de som själva drabbats, vet hur svårt det är att bemästra skräcken för att må illa eller kräkas. Eftersom fobin är så dold och förknippad med skam uppfattar sig de drabbade som mycket avvikande. Det brukar vara en lättnad att få kontakt med andra och att förstå hur vanligt det är.


Vid andra fobier kan det räcka med att gradvis utsätta sig för det fruktade, att exponera sig, för att neutralisera fobin. Vid kräkfobi kan fobin kvarstå även om vederbörande kräks. Att gradvis utsätta sig för egna eller andras kräkningar kan t.o.m. ge en försämring, speciellt om man enbart arbetar med beteendet utan att påverka tankemönster och lära ut och träna sådana strategier. (Mamma, läste du detta? Förstår du nu att "om Devin eller jag åker på en rejäl magsjuka" betyder inte det att jag blir bra. Det är inte så enkelt!!!)


Kräkfobi skall ses och förstås som ett allvarligt handikapp. Om den som drabbats av kräkfobi kan sprida fakta kring fobin kan det hemliga och skamliga minskas. Den som drabbats av kräkfobi väljer ju inte detta utan får slåss mot ett sinne/en kropp som signalerar livsfara på samma gång som andra människor är oberörda av motsvarande. Detta medför naturligtvis en svår anpassning till vanligt liv och många förevändningar för att undvika minsta smittfara. Livet blir fokuserat på undvikandet.


Ändå är de som drabbas snarare friskare än genomsnittet och kräks mycket sällan. I praktiken kan det vara 15-25 år sedan senaste gången. Ändå handlar livet om att undvika smitta och andra risker förknippade med illamående. Den som drabbats vet att det inte är rationellt. Men det är inte rationella delar av hjärnan som styr. De enda terapiformer som beskrivits som en väsentlig hjälp är kognitiv terapi i kombination med beteendepåverkan.


Hur yttrar sig kräkfobi?
Vanligen börjar fobin i barndomen med en rädsla för eget eller andras illamående eller kräkningar. Kräkfobi kan vara baserad på (panik)ångest, ibland i kombination med andra fobier och/eller baserad på fysiskt illamående vilket mycket lätt kan aktiveras.

Följande punkter är vanliga yttringar:
· Känslig mage, direkt koppling mellan tanken "jag är smittad" och reaktioner i mage-tarm. Kallsvett, yrsel, svimningskänsla, känslan av annalkande kräkning mm.
· Undvikande av allmänna kommunikationer med risk för smitta, åksjuka.
· Ofta överdriven noggrannhet med hygienen så att minsta risk för skämd mat undviks.
· Mediciner och undersökningar som kan ge illamående undviks.
· Många kvinnor undviker graviditet på grund av risken för illamående.
· Magsjuka i närheten blir bemött som livsfara.
· Känslor av genans och skam inför att må illa när att andra ser på, strategier som syftar till att ha reträttplaner klara.

Till det yttre är emetofobikern vanligen välfungerande och lyckas också dölja fobin för arbetskamrater och andra. Många kan leva med en partner som inte vet om fobin.


Varför får man kräkfobi, vilka drabbas?

I vissa fall kan en tidig situation beskrivas som utlösande faktor, men det tycks inte finnas någon gemensam förklaring. Samverkande faktorer kan vara anknytningsmönster, d.v.s. hur trygg den tidiga relationen mor-barn varit, sårbarhet, förebilder (föräldrar) med liknande problematik, kanske också en neurologisk avvikelse som kan drabba balansorgan.

http://www.emetofobi.se/?page=emetofobi



 


Bakslag


Nästa omgång kom snabbare än jag trott/ville..
Jag skulle försöka ge honom lite frukost, men så fort jag stoppade in skeden i munnen så.. Ja gissa själv vad som hände.
Men efter det åt han glupskt i sig bananen jag mosat åt honom (ca. 5cm av en banan)

Det gick relativt bra, han satt ju i sin stol nere i köket så jag kunde gömma mig bakom honom, men jag höll i honom hela tiden *stolt* Sen var det ju det där med att städa upp också, men de gick bra det också, var ju bara välling. Värre blir det nog om bananen ser dagsljus igen!

Nu sitter han och skrattar och pratar framför tv:n, fiser lite också. Han har varit väldigt gasig idag, är väl magen som håller på att sparka igång igen kanske.
    Jag däremot är på helspänn igen och nervositeten tog ny kraft
Jag blir alldeles grinfärdig av detta, det är så fruktansvärt påfrestande psykiskt så ni kan inte ana, jo vissa av er kanske. Men dem flesta kan inte sätta sig in i hur fruktansvärt hemskt det är att ha en sån här fobi, det vore väl en sak om man bara tyckte det var obehagligt eller äckligt.. Men jag är sekunder från en panikångestattack hela dagarna nu
Igårkväll blev allt för mycket ett tag, grinade som en liten unge i en kvart ungefär. Mest faktiskt för att jag är så less på att vara på detta viset, måste väl finnas någon som kan hjälpa mig?

MÅTTE vi bli kvitt denna skiten nu.

Vardag


Nu är vardagen tillbaka.
Det känns lite trist och även läskigt, jag kan erkänna att jag varit rädd för Devin i helgen. Jag har ju min fobi som jag kämpar mot, och denna helgen har varit extremt jobbig. Det gjorde inte saken bättre att jag inte alls mådde bra igårkväll, trodde verkligen jag åkt på det jag med. Men natten har varit lugn, så hoppas att jag slipper mer, PEPPAR PEPPAR!!

Har jag inte haft Martin hemma vet jag inte vad jag hade gjort, han har tagit hand om Devin då han ****** osv.
Men detta fick mig att inse att nu MÅSTE jag bli kvitt denna fobin, hur i hela fridens namn skulle det gått om detta inträffade mitt i veckan?! Kanske t.o.m. när Martin ligger borta?! Jag har knappt tordas ta i lillskrutten, än mindre mata honom. Jag hatar mig själv för att jag är på detta viset, när ens lilla fis är sjuk vill man ju inget hellre än att trösta honom och finnas där bara. Själv har jag velat sticka så långt som möjligt hemifrån, känns inte riktigt rätt =(

Jag MÅSTE få hjälp med detta innan nästa omgång.

Lägesrapport


Ja Frun, det tycks vara vi som är boven. Men jag kan inte förstå vart han blivit smittad ifrån.. Men det verkar ju vara överallt just nu =(

Överlag är Devin rätt pigg just nu, men hans mage klarar inte av vatten.
Sista gången han spydde oprovocerat var igårmorse klockan 4.30 dock kom det lite igår klockan 13 då jag försökte ge honom vatten, sen var det lugnt till klockan 11 idag, då försökte jag ge honom lite vatten men det kom upp på en gång. Efter det fick han gröt och det har han hittills fått behålla och för tillfället sover han.

Fy tusan för magsjuka, jag undrar vart vi fått smittan ifrån. Jag tror inte vi umgåtts med någon som är/var/har varit sjuk, men man kanske har dragit på sig nånting på affärn eller nåt. Vad vet jag?! 
 Det jag VET är att idag måste vi ut och få lite friskluft, så när Devin vaknar ska han få lite majsvälling och sedan ska jag packa ner honom i vagnen och promenera runt lite här hemma, kanske kikar lite på skidtävlingen här nere. Men lugn allihopa, vi skall hålla oss på behörigt avstånd från folk. JAG om nån vet hur fruktansvärt det är när folk är ute bland folk trots att dem fortfarande smittar. HATAR dessa människor.. Men luft måste vi ha, så inte skadar vi någon om vi traskar runt här hemma =) Kvinnan jag haft kontakt med på sjukvårdsrådgivningen tyckte också att vi skulle gå ut och få oss lite luft, så det är planen för dagen!

Sjukstuga



Det som inte får hända har hänt. Vår skrutt är sjuk, med det värsta man (JAG) kan tänka sig; Magsjuka. Går inte in på något mer än det. Orkar heller inte skriva någonting mer, har blivit lite dåligt med sömn om jag säger så!


Som tur är var han på gott humör över dagen

Dagen..



Hej hopp. Detta blir ett snabbt inlägg då jag är lite stressad.
Devin somnade just så jag har en minut över att skriva lite, dessvärre kommer jag "måsta" väcka upp honom om en halvtimme typ, för vi skall bege oss ner till Anna som har ordnat mammaträff idag. MYSIGT =)
Vi var ju till Malin i förrgår, skönt att det händer lite grejjer. Särskillt med tanke på att Öppna Förskolan inte öppnar förrän näst-nästa vecka =(

Middagsmaten står och puttrar på spisen, det blir älggryta och pressad potatis idag. Den har stått på sen halvåtta-åtta ungefär, men ska få stå några timmar till så den blir riktigt mör och god!

Martin har bilen idag och eftersom Ärtan är lite "krasslig" för tillfället så är jag utan bil, så jag tar och promenerar ner till Anna, vilket inte direkt är någon bedrift, jag kan ju nästan se hennes hus hemifrån =)
Skönt ändå att jag är utan bil, för då MÅSTE jag gå. Det behöver jag..

Nu ska jag kasta mig i duschen (fasen, jag hör Devin) och göra mig iordning.

Upp with the tupp


Tänkte att vi skulle vara lite internarionella idag ;)

Jag är uppe och vaken. Börjar faktiskt höra till vanligheten nu, Devin vaknar ju vid 7 nuförtiden. Men jag ser ju hällre att han somnar klockan 19 på kvällen och vaknar 7, än att han är uppe till 23-24 och vaknar 8-9. Han mår så mycket bättre nu när han sover 12 timmar i sträck, inatt gnällde han lite vid 4, men så fort jag satte i nappen somnade han om. Blev först livrädd att det skulle bli samma visa som igårnatt, men icke.. Skönt!

Nu ska jag ta det lite lugnt i soffan medans Devin är relativt lugn, sen är det väl full rulle hela dagen.
Får se om jag skriver nåt sen, har fått en släng av den ökända "torkan".

Skillnad på korv och korv!!



Jag åt just middag, korv och makaroner, då insåg jag vilken enorm smak och kvalitéskillnad det är på scans och icas falukorv. Scans är bättre, enormt mycket bättre, bra att skära i, god kryddad och ser inte grynig ut.
Detta var inget som slog mig som en chock nu precis, insåg detta för ett bra tag sen (Det äts rätt mycket falukorv här hemma) men det slog mig nu ikväll hur stor skillnaden är. jag gillar icas egna varor överlag, men korven har dem inte riktigt lyckats med!

Nu är jag proppmätt dock och orkar inte tänka nå mer på korv :S





Jag har precis städat lite nere i köket (Städat vore fel ord, men organiserat oredan lite kan man väl säga) och har nu satt mig uppe i soffan med en massa kuddar bakom ryggen och en mysigt täcke över mig, sen såg jag att det är ett top model avsnitt snart. Gud så skönt.. Jag ska (om sonen tillåter) bara ta det luuugnt nu och mysa i soffan!

Först måste jag ner och käka vitpeppar, har ju träffat folk idag, PLUS varit på ica. Då måste man inta lite extra skydd ;)

Min förvirrade son


Han lever i en villfarelse att han är pigg just nu.
Mamma är dötrött, då ska lillfisen också vara trött ;)

Det är såhär: Ända sen natten till Lördag har Devin sovit KANONBRA! Han somnar klockan 19 på kvällen och sover till 7-8 på morgonen, oftast utan att vakna över huvudtaget. Detta är enormt skönt =)

Men igårnatt blev det lite knasigt då jag och Martin gick och la oss, Devin låg då i vår säng och råkade vakna (Han var väldigt orolig på kvällen därför låg han där) när vi pratade. Klockan var då 24.00, han var sen vaken till den var över 2, då var jag less.. Nej.. Less är inte ett bra ord att beskriva vad jag var =( Hur som helst så somnade han tillslut om (Vaknade en gång till vid tre, men somnade om rätt fort) och vaknade 08.09 igen. Då var jag helt slut efter nattens vak och bara några timmars sömn, så Martin fick kliva upp med honom medans jag sov vidare, till HALV ELVA. Wow, jag blir bortskämd.

Hursomhelst började det väldigt bra inatt, han vaknade inte en enda gång innan jag gick och la mig (01.00 blev jag uppe till av nån jäkla anledning) Men sen klockan 4 vaknade han och var vaken till klockan 5, jag envisades med att inte ge honom välling, så förmodligen var han vaken längre av den anledningen. Tillslut gav jag dock efter då han hade grinat hjärtskärande väldigt länge, men då jag kom upp med vällingen hade Martin lyckats få honom att somna, klockan var då lite över fem. Sen vaknade han igen klockan 6.50 och DÅ fick han välling, sen dess har han varit vaken. Jag däremot är mer sovande än vaken, men det är nog bara att härda det. Jag är ju så dum som stannar uppe så sent, så jag får väl skylla mig själv..

Jaja..

Jobba natt



Imorgonnatt skall jag jobba på kortis. Har visst glömt att skriva det, normalt är det ju inte bemannat inne på den avdelningen nattetid, men vissa omständigheter har gjort att det behövs nu. Jag tackar gärna ja till lite jobb. Behöver verkligen timmarna. Önskar att det blev fler nätter framöver, men det krockar ju illa med Martins eftermiddagsvecka =(
Ja förmiddagsveckorna också för den delen, jag menar, han börjar ju långt innan jag slutar!


Piiinsamt



Jag är pinsam. Eller mitt s.k. minne är det iallafall. En av mina bästa vänner fyller idag 25år, detta kom jag på för nån timme sen när hon ringde och mer eller mindre påminde mig, man får ju skämmas!
  Jag var helt säker på att hon blev 24 i år, hon är nämligen 2 år äldre än mig, och jag är ju 22, så tänkte jag. Vette tusan hur geniknölen fungerade just då, så när hon sa: Ja jag fyller ju lite halvjämnt också. Mjaa sa jag, men nästa år blir du ju 25! 
-Nej jag blev 25 idag.. 
Åååh, ännu mer pinsamt!

   Jag förstår inte hur man kan vara så disträ, men till mitt försvar har jag inte fattat att det faktiskt är Januari redan, jag är fortfarande i mitten av December nån gång. Jag såg på en grädde i kylskåpet att den gick ut den 27:e December. Perfekt tänkte jag, då är det långt kvar.. Hhm, eller inte!

Jaja UTSÄKTA Kattis att jag är så fruktansvärt förvirrad och ett stort grattis till dig. Vi kommer imorgon och äter tårta!!

Nyårsafton



Gårdagskvällen passerade relativt smärtfritt. Blev god mat, dryck (Man SKA inte blanda) goda vänner, roliga spel.

Kom hem vid 3-tiden men mådde då inge vidare så jag halvsatt och sov i soffan hela natten, inte så väldigt skönt kan jag väl påstå.

Vid halv två hämtade vi hem älskade lillskrutten, jisses vad man kan sakna någon så mycket. Men han har det ju så bra hos Farmor och Farfar, tur man vet att han trivs så bra där iaf. Då kan man slappna av lite mer! Han sover ju så himla bra där också, gofisen!

Jag har faktiskt inga bilder från gårdagen, så trist är jag! Men det hände nog just ingenting värt att fotografera, skulle vara berget med mat som blev över då kanske, hehe.
Ang. mat, vi åt Toastskagen, smördegsinbakad fläskfilé och marängswiss till efterrätt. MUMMA! Men varför i hela fridens namn äter man så otroligt mycket ? Ja det är för mig en gåta, likt förbaskat gör man det, sen mår man dåligt efteråt, jaja!


Till middag idag åt vi moussaka, dock utan aubergine, endast potatis och köttfärs. Så gott så gott! Undrar varför man inte äter det oftare, mat och potatis, gooott.

Jag blir så förbaskad, jag har tagit mod till mig nu att betala dessa förbaskade räkningar (Törs inte se hur mycket (OM det en blir något) jag har kvar på kontot sen. Men då äre någe fel på swedbanks hemsida, skit också!!

RSS 2.0